23 Kasım 2010 Salı

İktidar olamayan CHP’de yine iktidar kavgası!

CHP içinde, halkoylaması nedeniyle duran tartışma, yeniden alevlendi. Deniz Baykal’ın tasfiyesi, sadece kişi değişimi değil, siyaset değişiminin gereğiydi. İşte bu yeni siyasetin, parti içindeki kadroları, son halini alıyor.

Başörtüsü özgürlük değil, kadına yönelik baskının sembolüdür!

Üniversiteye türbanla girişin serbest bırakılması, ilkokula giden kız öğrencilerin başörtüsüyle derse girmeleri nedeniyle tartışma başlattı.

Kadın bedenine getirelen her kısıtlamanın kökeninde, kadını bir erkeğin özel mülkü olarak görme vardır. Sadece erkeklere tanınmış olan bu hak, dinler tarafından onaylanıp, desteklenip sürdürülüyor.

12 Kasım 2010 Cuma

Kriz, İşsizlik ve Yoksulluğa Dair Bir İnceleme

Sosyal devlet mantığına göre vergiler, halka geri dönen hizmetler için verilen ücretlerdir. Ama, hem vergi verip hemde sağlık, eğitim, ulaşım vs.. gibi ihtiyaçlar içinde ek ücret ödüyorsa tamamen halk üzerine yüktür..

Ya Basta! Artık Yeter!

"Tüm gökler ve topraklar için, onlara tahakküm edenleri bir defada değiştirmek -bunu yapabilmek için, biz isimsizler, yüzü olmayanlar, kendini ele verenler, "profesyonel umutlular", biz, dağda olanlar, adımları karanlık olanlar, biz, saraylarda sesi olmayanlar, özel arazilerde yabancı olanlar, her zaman ölü olanlar, tarihin mülksüzleri, vatansızlar, geleceksizler, taze öfkenin sahipleri, keşfedilmiş hakikatin sahipleri, nefretin uzun gecesine uzanmış olanlar, sahici kadın ve erkekler... En küçükler... En onurlular... En sonuncular... En iyiler... Bize şimdi gereken şey, sözlerimizi içeriye alabilsin diye kardeş kalbin kapısını açabilmektir."
Yüzü olmayan adamlar böyle konuştular, ellerinde ateş yoktu ve sözleri açıktı, dolambaçsızdı. Gündüz geceye yeniden taşınmadan gittiler ve toprakta sadece şu sözler kaldı: "Artık Yeter!"

Subcomandante Insurgente Marcos

Çalışarak Zengin Olmak Mümkün mü?

Bir fabrikada 800 liraya çalışan işçiyi göz önünde bulundurursak, günlük çalışma saati 8 saatse eğer 6 saat çalışması ile fabrika sahibine kendisine vermiş olduğu 800 lirayı kazandırmalıdır. Geriye kalan çalıştığı 2 saatte ise kazanılan para fabrika sahibine gitmektedir.

1 Kasım 2010 Pazartesi

Tophane ne ilk ne de son olacak

İstanbul’da Tophane semtinde sanat galerilerine yapılan taşlı sopalı saldırı yankı yaptı.

Böylece bu saldırının kendiğinden birden bire olmadığı, daha önce de Beyoğlu’nun başka semtlerinde benzer saldırılar olduğu öğrenilmiş oldu.

Ölümünün Yetmişinci Yılında Troçki

“Günümüz benzeri gerici dönemler, işçi sınıfını öncüsünden yalıtıp dağıtmakla ve zayıflatmakla kalmaz, aynı zamanda politik düşünceyi çoktan aşmış olduğu evrelerin gerisine savurarak, hareketin genel ideolojik düzeyinin düşmesine de neden olur” diyordu Troçki, Ağustos 1937 yılında yazdığı “Bolşevizm mi Stalinizm mi?” isimli makalesinde. İşte böyle bir ortamda Troçki, devrime adadığı hayatının ilk evresinin ardından, hayatının ikinci evresi, Marksizm’in ideolojik gerilemesine karşı mücadeleyle geçti.