18 Haziran 2010 Cuma

doğal seçilim

doğal seçilim; modern bilimde kabul görmüş ve gelişiminde büyük rol oynamıştır. mutasyon, göç ve genetik sürüklenmeyle birlikte, evrimin temel mekanizmalarından biridir. aslına bakıldığında gayet basit bir olaydır. olayı örnekleyerek anlatarak basitleştirmeye çalışacağım.

ilk olarak çeşitlilik vardır. yani bazı böcekler yeşil bazıları kahverengi dir.

ikinci olarak; çevre, popülasyonların sınırsız gelişimini destekleyemez. bu yüzden popülasyondaki bireylerin tümü üreme potansiyellerinin tamamını kullanamaz. yani yeşil böceklerin kuşlar tarafından yenme olasılıkları daha yüksek olduğundan, yeşil böceklerin üremek için sağkalma olasılıkları kahverengi böceklere göre daha düşüktür.

üçüncü olarak genetik kalıtım vardır. yani hayatta kalan kahverengi böceklerin, kahverengi yavruları olur.

ve son olarak; böceğin fazla yavru oluşturmasına olanak sağlayan kahverengi popülasyonda giderek fazlalaşır. ve sonuçta bütün böcekler kahverengi olacaktır.

yani çeşitlilik, farklılık ve genetik kalıtım sonucu doğal seçilim yoluyla evrim oluşur.

doğadaki bir kaç örnek olarak, orkidelerin eşek arıyla çifleşmek için onları kandırması, yaprağa benzeyerek kamufle olan çekirge, zehirli mercan yılanlarını taklit eden zehirsiz kral yılanlar gösterilebilir.

bu konuda dikkat edilmesi gereken durum, konunun yanlış anlaşılıp yanlış yorumlanması sonucu ortada geçen spekülasyonlardır. bunların en meşhuru "doğal seçilim = güçlü olan ayakta kalır" yorumudur ki sizde yukarıdaki örnekten göreceksiniz; böyle birşey söz konusu değildir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder