4 Nisan 2010 Pazar

nikola tesla

''yıllar ilerledikçe radyoyu bulacak ancak marconi onun yerine tarihe geçecek o sadece gülümseyip 'bırakın devam etsin yaptığı alet benim 17 patentimi kullanıyor' diyecektir. marconi'nin sesi iletmesi gibi görüntü ve ses iletmesi beklenirken o hertz dalgalarını küçümsemekte ve teta4 dalgaları ile uğraşmaktaydı.''
yukarıda ki paragraf tesla nın nasıl bir dahi olduğunu özetleyen br alıntıdır.

çağımızın en büyük bilim adamlarındandır. tesla'nin buluşları arasında neler yok ki ? alternatif akım, elektrik motoru, x-ışınları, kablosuz ampuller, tesla bobini, radyo alıcı vericisi... elektrik akımını kontrol etmeyi başarmış, fakat edison un kurduğu entrikaya kurban gitmiştir. edison u herkes bilir ama tesla yı kimse bilmez. tesla yugoslavya doğumlu. amerika ya göç edip edison u bulma hayalinde. böylece onun yanında çalışabilir ve kendi fikirlerine ona aktarabilirdi. yaptıda, ama edison bunların hiçbirini kaale almadı. ac motorunu ve ilk hidroelektrik santralini bulan kişi tesladır. niagara şelaleleri üzerine hep suyun döndüreceği bir dinamo vasıtasıyla elektrik üreten bir şey yapmak istemiştir. elektrik ilk bulunduğu zamanlarda, kısa mesafeli aydınlatma yapılabiliniyordu çünkü doğrudan akım sistemi ile elektrik iletiliyordu. tesla buna bir çözüm bulmuştu. edison'un alternatif elektriğe karşı yürüttüğü kampanya çok çirkindir. tüm politik ve medyatik gücünü kullanarak yüzlerce hayvanı alternatif akımla öldürerek tesla'nın elektriği sizi de böyle öldürecek demiştir. kaderin ilginç bir cilvesi olarak parlamentoya asılarak idam cezası yerine elektrikle idamın zarifliğini! yine edison önerecektir. bu öykü kitaplarda okuduğumuz binlerce denemeyle ampülü bulan dahiye farklı bir bakış açısı verir.1893 chicago dünya fuarı'nda gelecek yüzyıldan gelmişçesine çalışan dev dinamolarla sistemini dünyaya tanıttı. edison'un doğru akımının katlarca gömlek üstünde olan alternatif akımı. 96.620 ampulle fuar alanını aydınlattılar.
yüksek voltaj elektriği bedeninden geçiren tesla pek çok enteresan gösteri yaptı. bu olayla birlikte savaşını kazandı. dünya hayal ettiği teknolojiyi benimsedi. artık ortasınıfta aydınlanabilecek, ısınabilecek ve makinelerden yararlanabilecekti.

tesla daha sonra büyük bir projeyi kafasına taktı. yüksek frekans transformatörü ile kablosuz bir şekilde elektriği iletmek. diyebiliriz ki bu proje yüzünden tarihten silindi. ardındaki tüm ekonomik güç çekildi. sonraki nesillere unutturuldu.( global çapta kablosuz elektriğe kavuşma)

en büyük hayali istasyonlar kurarak yerkürenin iletkenliğinden yararlanıp tüm dünyanın kablosuz bir şekilde elektriğe kavuşmasıydı. dev bir bobin içeren kulesini colarado'da kurdu. önce toprağın içinden bir noktadan elektrik verip başka bir noktada elektrik çıkarmayı başardı.
çevre çiftliklerdeki atların nallarını çarpan elektrik yüzünden baska bir faza geçti. çıkan kaza da jeneratörü yandı. şehir elektrik şebekesi çöktü ve tesla suçlanıp maddi tazminat davası açıldı ve tesla elindeki herşeyiyle birlikte laboratuvarını kaybetti.

tesla yalnızlık içinde ölür. öldükten sonra odası, kağıtları projeleri gizli servislerce yağmalanır. onlar bunu reddetse de ilerleyen yıllarda sık sık tesla adı gündeme gelir. bazen amerika'nin iklim değişikliklerinde yüksek frekanslı dalgalar konusunda, depremlerde, beyin kontrolünde adından bahsedilir. oysa çoğunlukla insanlığa hizmeti hedeflemiştir.

ayrıca kendisine ait 700 buluşla dünyada en çok pantente tesla sahiptir. mikrodalga fırın, florasan ve arabadalardaki ateşleme sisteminide o bulmuştur. 

eğer bir buluşun mucidini bilmiyorsanız bu adamın adını söyleyin.tutma ihtimali fazladır. (bir kısmı alıntıdır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder